ВЕТЕРИНАРНИ УСЛУГИ

Хранене и поведение

Вие сте тук: Начало 9 Хранене и поведение

Запишете своя час за консултация

Вашият домашен любимец има хранителни и диетични нужди, за да бъде здрав и да се чувства щастлив. Ние сме тук, за да ви консултираме как можете да се възползвате от една добре балансирана диета.

какво трябва да знаете

Какво е значението на балансираното хранене и присъствието на диета?

За балансираното хранене

Качествената храна е важна за постигането на правилен хранителен баланс и нужните количества витамини и минерали.

Добър пример е „тауринът“, много важна и незаменима аминокиселина, която се набавя с храненнето. Без него котките могат да развият сърдечни заболявания.

Но когато имате пълноценна и балансирана диета, няма защо да се тревожите, че вашият домашен любимец страда от недостиг на хранителни вещества. Точната храна е наистина всичко, от което те се нуждаят!

За здравословното тегло

За съжаление, излишното тегло може да доведе до различни медицински проблеми, включително: артрит, проблеми с гърба, наранявания на връзки и сухожилия, диабет, и други.

Разбира се, има много фактори – включително упражнения и начин на живот – които допринасят за теглото на вашето куче или котка.

Но храненето е един от ключовите фактори. Типът храна, която ядат – както и колко от нея ядат – може да има значителен ефект върху теглото на вашия четириног приятел.

видове консултации

Как можем да ви помогнем за храненето и поведението на вашето куче или котка?

Някои въпроси, по които можем да ви консултираме, са:

Диета и хранене

От кученцето и котенцето до възрастните и по-възрастните, това, което яде вашият домашен любимец, играе голяма роля за цялостното им здраве и качество на живот.

Хранителни алергии

Хранителните алергии могат да бъдат трудни за диагностициране, тъй като те често споделят симптомите с много други здравословни проблеми на домашните любимци.

Диабет и затлъстяване

Диабетът е сериозно медицинско състояние при кучета и котки, но въпреки това често може да се управлява и много котки и кучета с диабет живеят щастливо и пълноценно.

Здравословно тегло

Теглото на вашия домашен любимец е голяма част от цялостното им здраве, като това има много общо не само как изглеждат, но и как се чувстват.

Алтернативни диети

Алтернативните диети за котки и кучета са популярни и варират според възрастта, породата и нуждите на вашия домашен любимец.

хранене и поведение

Често задавани въпроси

Приемате ли нови пациенти?
Да! Очакваме с нетърпение скоро да се срещнем с вас и вашия пухкав член на семейството.
От колко калории се нуждаят моето куче или котка?
Можем да ви дадем общи насоки за това колко калории се нуждаят от приятеля ви на ден, въз основа на тяхната възраст, тегло, ниво на активност, здравна история и други фактори.

След това ще го превърнем в определено количество мокра храна или суха храна (или и двете, ако предпочитат смес) за хранене. Също така ще ви помогнем да вземете предвид лакомствата – защото лакомствата в умерени количества са напълно подходящи за повечето домашни любимци!

Разбира се, точно както хората, отделните метаболизми могат да варират … така че, след първоначалните ни изчисления, нека останем във връзка и да следим теглото на вашия домашен любимец с течение на времето, за да сме сигурни, че новият им план за хранене ги поддържа здрави и щастливи.

Значението на балансираното хранене
Качествената храна е важна за постигането на правилен хранителен баланс и правилните количества важни витамини и минерали.

Понякога, с храни с по-ниско качество, вашият домашен любимец може да пропусне нещо. Добър пример е „тауринът“, много важна и незаменима аминокиселина, която се набавя с храненнето. Без него котките развиват сърдечни заболявания.

Но когато имате пълноценна и балансирана диета, няма да се тревожите, че вашият домашен любимец страда от недостиг на хранителни вещества – и няма да се налага да им давате никакви витамини. Точната храна е наистина всичко, от което се нуждаят!

Моят домашен любимец има ли нужда от добавки?
Въпреки че здравословната диета покрива всички основни хранителни изисквания – някои кучета и котки могат да се възползват от определени добавки.

Често срещаните примери включват глюкозамин (за здраве на ставите) или пробиотици и пребиотици (за здравето на храносмилателната и имунната система) – коензим Q10 за здраво сърце и енергия при по-възрастните пациенти, както и омега 3 като протектор срещу оксидативен стрес.

Ще Ви уведомим дали това се препоръчва въз основа на възрастта на Вашия домашен любимец и медицинската история.

Моят домашен любимец има алергия. Какво мога да направя?

За съжаление чувствителността към храната е често срещан проблем за кучета и котки.

Често това причинява симптоми в кожата (като сърбеж, зачервяване, косопад, мазна или миризлива козина и инфекции), но може да се прояви и по други начини.

Най-често кучетата и котките са чувствителни към протеин, който се съдържа в храната, като пилешко.

Но те могат да бъдат алергични към почти всичко и често откриването на виновника изисква елинимиране на храни по схема. Ако това се препоръчва за вашия домашен любимец, ние ще обясним точно как работи.

Ако подозирате, че вашият домашен любимец може да има хранителна чувствителност или искате да научите повече за това, свържете се с нас, за да ви помогнем.

Какво е вашето работно време и къде можем да ви намерим?

Нашето работно време е:

Понеделник до Петък: 09:00 – 18:30
Събота: 10:00 – 14:00
Неделя: по предварителна уговорка

Нашата ветеринарна клиника и зоомагазин се намират на:

ул. „Мальовица“ №4, ж.к. Акация, в гр. Велико Търново.

Можете да се свържете с нас на тел. 0889 59 2299 или да ни изпратите онлайн запитване за час.

Как да се свържа с Вас в случай на спешна ситуация?
За спешни ситуации, моля свържете се с нас на тел. 0889 59 2299

Можем да прегледаме вашият домашен любимец тук, на място, когато сме в клиниката, домашно посещение, или при необходимост, на терен.

За актуално работно време, моля вижте посочените часове по-горе.

Какви видове домашни любимци и животни преглеждате?

Виждаме много различни видове домашни любимци! Това включва кучета и котки, както и птици, влечуги, порове, плъхове, зайци, морски свинчета и други!

Нашият главен ветеринар – д-р Здравко Димитров, е специализиран също и в преглеждането и осигуряването на ветеринарна помощ на продуктивни животни – свине, кози, крави, билове, и други.

ко не виждате вашият домашен любимец в този списък, обадете ни се на 0889 59 2299.

Ще Ви уведомим дали можем да го прегледаме тук, в противен случай ще Ви препоръчаме друг доверен ветеринарен лекар.

Ветеринарна клиника „МединаВет“

Ветеринарен лекар

д-р Здравко Димитров

Д-р Здравко Димитров е главен ветеринарен лекар в „МединаВет“. Той завършва Ветеринарен техникум в Ловеч през 1989 г., както и Тракийски университет 10-години по-късно.

Той е известен със своя опит в дерматологията, паразитологията и акушерството.

МЕДИНАВЕТ

Запишете лесно час за консултация още днес