ВЕТЕРИНАРНИ УСЛУГИ

Кастрации

Вие сте тук: Начало 9 Кастрации

Запишете час за кастрация

Знаем, че кастрацията на вашето кученце или коте е важно решение в техния ранен живот.

Нашият висококвалифициран ветеринарен лекар може без проблем да извърши тази рутинна операция, като използва най-добрите мерки за безопасност, в топла и приветлива обстановка.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Какво представлява кастрирането или стерилизирането на куче или котка

За кастрирането

Кастрацията е много често срещана процедура за домашни любимци.

Кастрацията означава отстраняване на определени полови жлези и тъкани от тялото, за да се предотврати бременност и да се избегнат някои медицински и поведенчески проблеми.

Процедурата е минимално инвазивна за домашни любимци и изисква малко време за престой. Можете да доведете котката или кучето си в клиниката и да ги приберете по-късно същия ден.

Нашият ветеринарен лекар има дългогодишен опит в извършването на тези операции и тук имаме първокласен екип, който да гарантира, че всичко върви гладко.

Как преминават кастрациите?

Преди операцията, ние ще се погрижим да ви дадем всякакви предхирургични инструкции относно хранене, както и последващи грижи в деня преди операцията. Това е важно за здравето на вашия домашен любимец по време на операцията му.

След като пристигнете в клиниката, ще ви информираме още веднъж какво да очаквате и ще отговорим на всички ваши въпроси.

След това нашият ветеринарен лекар ще извърши рутинен преглед, за да се уверим, че вашият домашен любимец е здрав, преди да бъде упоен.

Всички хирургични процедури носят някакъв малък риск, но ние работим усилено, за да ги сведем до минимум преди, по време и след операцията.

КУЧЕТА и котараци

Кастрация при мъжки индивиди

Кастрацията включва хирургично отстраняване на тестисите. Кучетата могат да бъдат кастрирани от 9 месеца, котките от 5 месеца.

Какви са ползите при кастриране на вашето куче или котарак

Намаленo агресивно поведение

Кастрацията може да намали агресивното, доминиращо поведение към други котки и кучета, и маркирането на територия, което е присъщо за некастрираните животни.

Подобрява общото здравословно състояние

Освен намалената възможност за развиването на рак, при кастрираните мъжки индивиди като кучета и котараци, се наблюдава с 18% по-голяма продължилтеност на живота.

Намален риск от проблеми с простатата и тумори

Кастрацията елиминира възможността за рак на тестисите и значително намалява шанса за заболяване на простатата при мъжките кучета и котараци в по-късен етап от живота.

Кастрираните животни са по-щастливи у дома

При кастрираните животни половият интерес е занижен. Заради това вероятността те да избягат от дома в търсене на женски партньор е много по-малка.

КОТКИ и женски кучета

Стерилизация на женски индивиди

Стерилизирането включва хирургично отстраняване на яйчниците и матката. Препоръчваме котките да бъдат стерилизирани на възраст от 5 месеца. Женските кучета могат да бъдат стерилизирани над 6 месеца или 3 месеца след първия сезон.

Какви са ползите при стерилизицията на вашето женско куче или котка

Намален риск от нежелани кученца / котенца

След стерилизацията на женски домашни любимци вероятността те да имат нежелана или преждевременна бременност е значително по-нисък.

По-здрави и по-щастливи

Кастрираните домашни любимци често са по-спокойни и по-малко склонни към определени рискове за здравето, имат по-хубава козина, живеят по-дълго и са по-любвеобилни.

Ще си спестите време и пари

Кастрирането или стерилизирането ще ви помогне да спестите пари в дългосрочен план, като предотвратите някои сериозни здравословни проблеми.

Намален риск от сериозни заболявания

Ранното отстраняване на матката и яйчниците ще предпази от различни здравословни проблеми по-късно в живота, като някои видове рак или потенциално фатални инфекции в матката.

кастрации

Често задавани въпроси

Приемате ли нови пациенти?
Да! Очакваме с нетърпение скоро да се срещнем с вас и вашия пухкав член на семейството.
Кога е добре да кастрирам кучето си?

Препоръчваме да кастрирате вашето куче когато достигне поне 70% от телесното си развитие на възрастен индивид. Въпреки че, в зависимост от размера и породата на вашето куче, може да препоръчаме нещо различно.

Например, за кучета от големи породи може да ви предложим да изчакате, докато кученцето ви е напълно израснало.

Кога е добре да кастрирам котката си?

Препоръчваме да стерилизирате или кастрирате котката си на възраст между 6 – 7 месец. Някои едри породи котки – като британска, мей куун – трябва да претърпят тази манипулация по-късно.

Колко струват кастрациите?

Цената на кастрация на мъжко или женско животно зависи от размера на вашия домашен любимец, вида, възрастта, цялостното му здравословно състояние и пола.

Вижте нашият актуален ценоразпис

Безопасна ли е хирургическата намеса при кастрация?

Подобно на всички медицински процедури, винаги има малка степен на риск – но повечето домашни любимци могат да бъдат кастрирани или стерилизирани.

Операцията бива извършена много безопасно под анестезия, а усложненията са редки за здравите домашни любимци.

Всъщност това е една от най-често срещаните процедури, които правим тук в нашата ветеринарна клиника.

Нашият ветеринарен лекар винаги прави пълен предхирургичен преглед на вашия домашен любимец, за да сме сигурни, че са здрави преди анестезия.

Повечето домашни любимци влизат на операция сутрин и след това се прибират в същия ден.

Те ще се нуждаят от малко наблюдение у дома – но повечето домашни любимци са склонни да се възстановят бързо и да се върнат към нормалната рутина по-бързо, отколкото бихте очаквали.

Болезнена ли е операцията?

Както при всяка операция, може да има известен дискомфорт, особено през първите 3-5 дни след това.

Ние обаче гарантираме, че вашият домашен любимец винаги има адекватен контрол на болката – както по време на процедурата, така и с лекарства за болка, за да им е удобно у дома.

Колко време ще отнеме на моя домашен любимец да се възстанови?

Не се притеснявайте, ще ви дадем конкретни инструкции, за да знаете точно какво да очаквате и как да се грижите за вашия домашен любимец след операцията.

Като общо правило, те ще се нуждаят от по-внимателно наблюдение през първите 12-24 часа (тъй като ефектите от анестезията бавно изчезват).

След това ще трябва да почиват колкото е възможно повече, докато се възстановят напълно. За повечето домашни любимци това е около 10-14 дни, когато шевовете им бъдат премахнати (практикуваме и метод на зашиване без отстраняване на конците).

Колко време продължава операцията?

Това варира в зависимост от размера, вида и пола на животното. Тези процедури могат да варират от 10 минути до над час.

Ако искате по-точна оценка за вашия домашен любимец, попитайте вашият ветеринарен лекар.

Обадете ни се на тел. 088 959 2299

Може ли да се постави микрочип на моя домашен любимец докато той е упоен?

Да! Силно препоръчваме микрочипване, докато вашият домашен любимец е успокоен по време на операцията.

Мога ли да къпя моя домашен любимец след операцията?

Не, къпането не е безопасно, докато вашият домашен любимец не се излекува напълно, защото водата, сапунът и мръсотията могат да попаднат вътре в разреза. Плуването също не е разрешено по същата причина.

Ако смятате, че вашият домашен любимец се нуждае от вана, обадете ни се и ние ще ви помогнем да изберете най-добрия начин да ги почистите. Постарайте се през това време да държите домашния си любимец възможно най-много на закрито.

Какво е вашето работно време и къде можем да ви намерим?

Нашето работно време е:

Понеделник до Петък: 09:00 – 18:30
Събота: 10:00 – 14:00
Неделя: по предварителна уговорка

Нашата ветеринарна клиника и зоомагазин се намират на:

ул. „Мальовица“ №4, ж.к. Акация, в гр. Велико Търново.

Можете да се свържете с нас на тел. 0889 59 2299 или да ни изпратите онлайн запитване за час.

Как да се свържа с Вас в случай на спешна ситуация?

За спешни ситуации, моля свържете се с нас на тел. 0889 59 2299

Можем да прегледаме вашият домашен любимец тук, на място, когато сме в клиниката, домашно посещение, или при необходимост, на терен.

За актуално работно време, моля вижте посочените часове по-горе.

Ветеринарна клиника „МединаВет“

Ветеринарен лекар

д-р Здравко Димитров

Д-р Здравко Димитров е главен ветеринарен лекар в „МединаВет“. Той завършва Ветеринарен техникум в Ловеч през 1989 г., както и Тракийски университет 10-години по-късно.

Той е известен със своя опит в дерматологията, паразитологията и акушерството.

МЕДИНАВЕТ

Запишете лесно час за кастрация още днес